Top grain leder

Top-grain leer

Dit is de top laag (sterkste deel) van de huid die gespleten is van de onderste (split) laag. Hierdoor kan dit leer toegepast worden voor veel doeleinden en is het het meest geschikt voor gebruik op meubels. Het oppervlak wordt soms licht geschuurd of gepolijst om eventuele onvolkomenheden te verwijderen.

Deze sterke en soepele leersoort tref je dan ook aan op de betere zit meubelen. Top-grain leer is ademend, sterk, onderhoudsvrij en goed bestand tegen zonlicht en andere invloeden van buitenaf.

Full grain leer

Full-grain

Dit leer betreft de volledige huid, niet gescheiden in een bovenste "top grain" en "split" laag. Het oppervlak van dit leer worden niet geschuurd of gepolijst om onvolkomenheden of natuurlijke merken te verwijderen uit de huid (in tegenstelling tot top-grain of gecorrigeerd leder).

Deze dikke stugge leersoort (volledige huid) wordt zelden gebruikt voor het bekleden van zit meubelen. Full-grain leer is ademend, sterk, onderhouds arm, bestand tegen zonlicht maar erg stug.

Split leder

Dit betreft de vezelachtige, gespleten, onderkant van de huid. De grovere vezel is minder intensief verweven dan het bindweefsel van de bovenste laag. Hierdoor is dit leder zwakker, ruwer en van een mindere kwaliteit. Let op! Splitleer wordt ook als echt leer verkocht maar is wat minder geschikt voor zitmeubelen.

Leer splitsen

Gecorrigeerde grain

De opperhuid is machinaal geschuurd of gecorrigeerd met toepassing van een kunstmatige korrel onder het oppervlak. Hierdoor worden natuurlijke oneffenheden minder of nauwelijks opvallend waardoor nagenoeg de hele huid geschikt voor gebruik. Dit leer wordt meestal gebruikt voor de gepigmenteerde of gedekverfde kwaliteit. Deze leersoort is circa 0.9 tot 1.1 mm. dik.

De leerbehandelingen:

Aniline leer: leer met een aniline behandeling krijgt uitsluitend een bad verving en is de meest natuurlijke (nerf)leersoort. Aniline leer is daarom bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt behaaglijk, zacht en soepel aan.

De natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn echter helaas nog steeds goed zichtbaar na een aniline bad en onvermijdelijk. Dit leder valt hierdoor in een hoger prijs segment aangezien de nadrukkelijk aanwezige schoonheidsfoutjes niet verwijderd kunnen worden en er om die reden alleen huiden in aanmerking komen zonder deze foutjes.

Deze perfecte huiden zijn zeldzaam en om die reden erg prijzig.

Directe straling van zonlicht – UV straling – dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Het is noodzakelijk dit type leer goed te beschermen tegen vuil, huid of haar vetten, cosmetica producten en vocht of transpiratie. De gebruikte leersoort is Full en Top Grain.

Aniline leer is dus mooi (mitz de gebruikte huid mooi en onbeschadigd is) maar ook erg kwetsbaar en onderhoudsintensief.

Aniline baden

Semi aniline leer: Dit aniline leer van de mooiste huiden is voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag (een dunne laklaag). Deze beschermlaag voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling en dus beter bestand tegen invloeden van buiten af. Hierdoor is dit leertype duurzamer, onderhoudsvriendelijker, en dus praktischer in het gebruik, dan vol aniline leer. Dit leer staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (gaatjes van de haarinplant zijn nog te zien). Directe straling van zonlicht dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. De gebruikte leer soort is Full en Top Grain.

Gedekverfd leer: Dit meest voorkomende leer is voorzien van een gepigmenteerde, gedekverfde, niet doorzichtige finishlaag. Hierdoor worden de natuurlijke oneffenheden in de huid minder of niet zichtbaar. Deze beschermlaag biedt extra bescherming, waardoor dit type leer zeer praktisch in gebruik is. Directe bestraling van zonlicht dient vermeden te worden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.



TIPS EN OPMERKINGEN:

  1. Maak leder nooit schoon met vlekkenwater, oplosmiddelen, terpentine of schoenencreme.
  2. Behandel vlekken meteen.
  3. Reserveer een speciale, lederen zeem en een zachte doek voor uw meubelen, zodat vuil en resten van reinigingsmiddelen uw schoonmaakpogingen niet kunnen dwarsbomen.
  4. Gebruik voor het dagelijks onderhoud altijd een droge doek, stof leder regelmatig af met een zachte, niet pluizende doek, reinig en voedt het leder twee tot vier keer per jaar met het juist onderhoudsproduct, zo houd je het leer soepel en krijgt het voldoende ´voeding', probeer onderhoudsmiddelen altijd uit op een onopvallende plek, hard wrijven moet op alle ledersoorten worden vermeden.
  5. Op plaatsen waar je hoofd of handen in aanraking komen met het leder, bestaat de kans op vetaanslag, op die plaatsen dien je dan ook extra zorg aan het onderhoud te besteden.
  6. Vlekken op leder kun je in het algemeen met een zachte lichtvochtige doek te lijf gaan, nadrogen met een niet pluizige doek.
  7. Armbanden en polshorlogebandjes kunnen leiden tot extra slijtage van het leder op de armleggers van de fauteuil of bank.
  8. Een sleutelbos of portemonnee in de achterzak verhoogt de slijtage van het leer op de zitting.
  9. Kijk uit met spijkerstof. Deze kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leder. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
  10. Zand is scherp en hierdoor beschadigt leder sneller.
  11. Zet leder niet in fel zonlicht. Leer verkleurt in dat geval snel. Zonlicht tast bovendien de weekmaker in gedekverfd leer aan, wat barstjes in de laklaag geeft.
  12. Tegen nagels en tanden van huisdieren is leder niet bestand.
  13. In o.a. haarlak, nagellak en Velpon zit aceton. Een druppeltje morsen op het leder en je zit met een onherstelbare beschadiging. Ook voor andere chemicaliën is leder erg gevoelig.
  14. Hou de vochtigheidsgraad van de kamer tussen de 40 % en 60 %.



ONDERHOUD VAN LEER

Schoonmaken met een vochtige leerzeem of katoenen doek. Gebruik indien nodig weinig water; gebruik je teveel water dan wordt het leer stug. Bij vlekken eventueel een natuurlijke zeep.

Uitwrijven met een schone, droge doek.